Despre mine

miercuri, 27 iulie 2011

Ce mai cumparam azi ? Despre pungile termoizolante ...

     Dragilor,
      ma intalnesc adesea  in magazine cu diverse cunostiinte si nu de putine ori zaresc printre produsele cumparate de catre acestea diferite produse care de obicei trebuiesc pastrate la rece , de la carne , preparate din carne , branzeturi si alte lactate pana la fructe si legume.Aproape de fiecare data , ma intreb daca acea persoana va achzitiona la casele de marcat sau daca are la indemana si o punga termoizolanta
 pentru respectivele produse si in marea majoritate a cazurilor , raspunsul e acelasi : NU.
     In general , petrecem la cumparaturi ,intr-un hypermarket , intre 30 de minute si pana la o ora si jumatate, depinde de cat de hotarati suntem asupra cumparaturilor, de cat de repede gasim ce cautam ,de cata lume e la casa de marcat etc . Tot ca si comportament al cumparaturilor , in general , prima data facem cumparaturile obisnuite sau cele tinta pentru care am venit initial in magazinul respectiv, abia dupa aceea de rezervam timp si pentru ''clatit'' ochii , cum s-ar zice. Si acest lucru se intampla , chiar daca marea majoritate a hypermarketurilor , au aruncat abia in partea din spate a magazinului produsele proaspete. Revenind la generalitati, practic, multi dintre clientii magazinelor mari , intra , trec glont pe langa rafturi, ajung in zona de produse tinta, se aprovizioneaza '' ca sa nu uite dupa ce au venit'' dupa care , cu carutul plin , incepe promenada prin magazin : mai sa ne uitam la o haina , mai sa ne uitam la un electrocasnic etc ...
      Aparent , acest lucru nu ar putea dauna nimanui , e logic sa nu ne dorim sa stam cu lista de cumparaturi in fata timp de o ora si ceva, motiv pentru care ne rezolvam rapid lista , dupa care ne rezervam timp pentru ''relaxare'' .
      Sa ne gandim acum insa, la produsul alimentar pentru care un doctor specializat in productie hotaraste in urma studiilor sale , ca temperatura de pastrare a produsului trebuie sa fie undeva , sa zicem , pana in 8 grade Celsius ( carnea proaspata se pastreaza intre 0 si 4 gr , iar cea tocata sau de vita doar intre 0 si 2 grade ).
     Ce se intampla cu produsul respectiv pe perioada promenadei noastre ? Ce inseamna de fapt , perioada de timp de cand luam produsul din vitrina frigorifica destinata si pana cand acesta ajunge pe masa noastra , sau si mai rau , acasa,  in frigiderul in care stim noi ca se pastreaza bine ?
      In general zona de confort termic in hypermarketuri este undeva in jur de 21 grade Celsius , mai mult sau mai putin , in functie de fiecare magazin si de zona din magazin in care ne aflam ; Daca iesim din zona de vanzare a hypermarketului si mai poposim la o cafea, suc , prajitura sa zicem ca ramanem in aceiasi zona de confort termic asigurata in general de instalatiile aferente . Afara insa , vara , avem o medie de 31-33 grade Celsius, dar in masina lasata in parcare , aceasta poate urca in prima faza si pana la 40 de grade . Daca va ganditi ca rezolvati temperatura din masina cu aerul conditionat , o sa va rog sa va ganditi si cati dintre voi aveti asigurat aer conditionat si in porbagajul in care ati depozitat produsele proaspete recent achizitionate
        Nu stiu in ce masura fiecare dintre noi parcurge acest traseu in zilele rezervate cumparaturilor , insa trebuie sa va ganditi si la faptul ca daca parcurgeti etapele descrise mai sus, produsul nostru va face cel putin 2 ore de la vitrina in care a fost expus si pana acasa .
        Ce se intampla in tot acest timp cu produsul nostru ? In primul rand temperatura acestui produs creste mult peste limita admisa de pastrare pe care specialistul din productie a indicat-o ca fiind optima . Temperatura este cea care declanseaza dezvoltarea microorganismelor si a bacteriilor despre care am discutat si in articolul cu carnea maturata .Ca si rezumat , trebuie retinut ca intre 4 si 30 de grade Celsius activitatea bacteriilor creste proportional cu temperatura .Astfel spus , produsul nostru , in cele doua ore , este expus exact la acest interval de temperatura care este contraindicat pentru pastrare. In plus, dupa cele doua ore , produsul este fie consumat , fie pus mai departe in frigider . Faptul ca este pus la frigider , nu inseamna ca va distruge activitatea bacteriilor . Bacteriile sunt distruse la peste 120 de grade Celsius ( sterilizare) sau sunt ''adormite '' la mai putin de - 18 grade .

        Acesta , dragii mei , este doar un mic scenariu pe care l-am adus in fata voastra pentru a constientiza necesitatea produsului despre care v-am amintit in titlul acestei postari .
        Punga termoizolanta , sau termica sau cum s-o mai fi numind  , are rolul de a incetiti cresterea temperaturii produselor pe care le transportam si este extrem de utila in situatii de genul celei de mai sus.
        De regula , in marile magazine , o gasiti atat in zona caselor de marcat , cat si in zonele in care sunt expuse produsele proaspete sau congelate .
        In felul ei, punga termica poate fi ori din folie de aluminiu , ori din alte materiale termoizolante care au inauntru un gel care impiedica transferul de caldura .Nu am studiat in detaliu felul in care se produce o astfel de punga fiindca pe mine m-a interesat mai mult utilitatea ei
        Costul unei astfel de pungi se ridica la aprox 7 lei , insa pe termen lung aceasta va poate fi extrem de folositoare . De asemenea , la cumparaturi mai puteti folosi si lazile frigorifice , de genul celor care ne tin berea la rece pe malul apei , insa sunt mult mai incomode. Si viceversa este valabila, puteti folosi aceste pungi pe malul apei , cu aceleasi pastile frigorifice, insa timpul de pastrare al temperaturii va fi ceva mai mic . Sunt multe situatii in care aceasta punga va poate fi utila , insa cea mai importanta este asigurarea pastrarii temperaturii pe perioada deplasarii de la raft si pana acasa, si implicit diminuarea riscului de a consuma produse cu o activitatea bacteorologica mai crescuta .

       In incheiere , doresc sa reamintesc cititorilor, putin cati sunt, ca acestea sunt doar opiniile mele si ca mi-ar face mare placere sa discutam despre ele prin intermediul acestui blog. Pana la urmatoarea postare , va urez toate cele bune si succes la cumparaturi ...
     

Un comentariu:

  1. Poate aş spune prea mult dacă aş afirma că preţul pungilor termoizolante este prohibitiv pentru cei mai mulţi dintre români. Cred in schimb că noi incă nu avem dezvoltată o cultură corectă a shoping-ului, in special cănd vine vorba de produsele alimentare. Câţi dintre noi pleacă de acasă cu plasa la cumparături? Am văzut, e drept, mulţi bătrâni care o fac, dar prea puţini tineri...Dacă am folosi deci in mod corect aceste pungi termoizolante, poate două pe an, cel mult, ne-ar fi de ajuns...

    RăspundețiȘtergere