Despre mine

vineri, 12 august 2011

Ce mai cumparam azi ? Despre vinuri ...(part I )

        Una dintre legendele vinului, n-il prezinta pe Dionysos, sau Bachus cum este cunoscut de catre romani, in drumul sau inspre insula Naxos. Odata ajuns acolo, a gasit foarte frumoase gradinile insulei si s-a intins pe iarba verde privind spre cerul de unde coborase. Satul de certurile lui Zeus cu fratii sai , de intrigile Herei impotriva tuturor muritoarelor cucerite de al ei sot, Dionysos cauta in Naxos liniste…
Se spune ca in gradinile Naxosului , zeul gasi o planta care crestea firava printre ierburi , unica in forma sa , cu doi carcei care pareau ca se indreapta in sus cautand nori de care sa se-agate. Intr-atat de mult ii placu planta aceea , incat a hotarat pe loc ca trebuie sa o aiba.

Soarele ardea nimicitor in miezul zilei , astfel ca zeul se gandi sa ascunda planta de sulitele fierbinti ale acestuia si cum gasi un os de pasare crezu ca ii este suficient pentru plapanda vita. In mainile sale de zeu , planta incepu a creste si nu peste mult timp osul de pasare deveni putin incapator , astfel ca zeul , gasi un os de leu in umbra caruia sa o adaposteasca. Planta crescu din nou si zeul o ascunse de data aceasta in capatana unui magar.

          Ajuns intr-o zona ce ii paru prielnica, zeul sadi vita de vie ,care a crescut puternica, a facut struguri , din care Dionysos a facut vinul . Zeul i-a invatat apoi pe oamenii insulei sa inmulteasca via , sa o creasca sis a faca vin din ea . Legenda spune ca vita de vie insa, a imprumutat din oasele in care a fost crescuta insuririle acestora , astfel ca oamenii care au baut cateva pahare , au inceput sa ciripeasca precum pasarile , dupa ce au mai baut cateva au fost viteji precum leii iar cei care au continuat , au inceput sa raga la fel ca si magarii …

.............................................................................................................................................................

       De mult m-am tot gandit sa postez despre acest subiect atat de preferat mie, atat ca si poveste cat si ca produs ...
Chiar si o introducere de cateva pagini ar fi mult prea putin, pentru a putea introduce cititorul macar in cunostiintele fundamentale despre vinuri si fara a fi un prea bun povestitor, imi rezerv vina de a nu fi un strasnic promotor al acestui aliment in felul in care se cuvine...Dar incerc ...

       Printr-o definitie simplista , vinul este intr-adevar un aliment, asa cum l-am descris mai sus, obtinut prin fermentarea mustului de struguri proaspat stors .Si mai simplu de atat , pentru a defini vinul , mi-e teama ca imi este imposibil .
       In speranta mea , ca lectura acestui articol va va aduce cateva cunostiinte in plus, ma opresc prin a preciza ca informatiile din acest articol sunt doar cunostiinte de baza , pe care le-am acumulat in timp sau le-am adunat de pe diferite site-uri si nu vreau sa se inteleaga ca ar fi rezultatul unor cercetari stiintifice extrem de elaborate facute de catre mine .
        Acestea fiind lamurite, incepem :

        Vinul , prin natura coloristicii sale , poate fi de trei feluri : alb , roze si rosu. Fermentatia acestuia are loc in general in zona de origine a mustului , in functie de traditia locului respectiv .Pe langa metoda clasica de fermentare , vinul mai poate fi regasit sub cateva alte forme si anume, vin spumant, vin spumos si vin fortifiat.

        Sampania, atat de binecunoscuta, este un vin spumant obtinut in regiunea franceza Champagne, regiune care a si obtinut dreptul de a fi singura zona care isi poate denumi spumantul astfel .Una dintre cele mai cunoscute sampanii isi are originea in numele unui calugar benedict, totodata mare pivnicer si anume Dom Perignon . Acesta a fost printre primii pivniceri care au observat ca vinul poate avea o a doua fermentatie daca ii sunt adaugate anumite drojdii ,care la randul lor , produc o efervescenta aparte vinului. In termeni mai tehnici , el a observat ca la adaugarea unor musturi si drojdii de vin, acestea produc dioxid de carbon in mod natural endogen, aceasta fiind si tehnica de baza din zilele noastre pentru obtinerea vinului spumant (cunoscut ca si metoda Champagne ). Totodata , vinul spumos se obtine prin adaugarea de dioxid de carbon, din tub , de tip exogen .
         Revenind la calugarul nostru, acesta a dezvoltat ideea de dop fixat cu canepa si imbibat in ulei in scopul de a pastra vinul spumant cat mai proaspat .Intrucat sticlele vremurilor de atunci (Dom a trait intre 1638 – 1715 ) nu erau pregatite pentru efervescenta noului vin, tot acest calugar este cel care a folosit o sticla mai groasa pentru pastrarea acestora, foarte asemanatoare cu cea din zilele noastre .
         Cu toate acestea, abia la un secol dupa moartea lui Dom Perignon, regiunea Champagne a devenit suficient de cunoscuta consumatorilor din vremurile respective, probabil si datorita romancierilor care au avut rolul lor in stabilirea vinului ca produs de consum nelipsit de la mesele eroilor din romanele lor.Mult mai tarziu insa , 1921 avea sa fie primul an care o sa dezvolte numele Dom Perignon la nivel extraeuropean. In acest an , un englez, pe numele sau Laurence Venn a reusit , la doua sute de ani dupa moartea calugarului benedict, sa produca un spumant care sa atraga imediat atentia in piata .O comanda de 100 de sticle a fost facuta de catre fondatorul companiei American Tabaco , miliardarul James Buchanan Duke doar pentru el insusi nu la mult timp dupa ce alte o suta de sticle au ajuns pentru prima data pe taramul american .( in 2004 s-au vandut la o licitatie sustinuta de catre fiica miliardarului, in New York , 17 sticle din sampania respectiva si nu se cunosc date despre existenta altor sticle).Si cam atat despre spumante...
        Fortifierea vinului, reprezinta adaugarea de alcool, sub forma unui distilat de vin cu aroma neutra la un vin care este mai mult sau mai putin fermentat, in funtie de metoda, distilatul se poate adauga chiar si unui vin complet fermentat.
       Bineinteles ca si aici diferitele culturi au metode proprii de fortifiere a vinului. Vinul Madeira poarta numele insulelor Madeira in care este produs.Sub aceasta denumire vinul poate fi servit atat ca aperitiv , cat si ca desert;
       Vinul Marsala este un vin produs in zona Siciliei . Sub aceasta denumire putem descoperi ata vinuri fortifiate cat si nefortifiate. In versiunea fortifiata , vinul este amestecat cu un brandy cu aroma neutra si poate fi gasit fie sub fine fie sub forma superiore . Nefortifiat, vinul Marsala se pastreaza in butoaie de stejar , nu mai putin de 5 ani .
       In provinciile de nord ale Portugaliei , regasim unul dintre cele mai cunoscute vinuri fortifiate si anume Port sau Vinul de Porto .Acesta este in general un vin rosu dulce , dar poate fi gasit si sub forme mai seci
       Vinul Sherry apartine si el unei zone cu denumire protejata conform normelor uniunii europene. Astfel , vinurile care poarta denumirea de Sherry ,trebuie sa provina din triunghiul de Sherry care este o zona din provincia  Cadiz intre Jerez de la Frontera , Sanlucar de Barrameda si El Puerto de Santa Maria.
      Vermuth- ul este si el tot un vin fortifiat caruia i s-au adaugat, pe langa distilatul de vin si diferite ierburi aromatice ( de ex nucsoara ,scortisoara , maghiran sau musetel ). Retele de fabricare ale vermouth-urilor sunt strict pazite de catre producatori inca din 1786 , anul in care a primit si numele sau .
        In Statele Unite fiind denumite vinuri de desert, in Franta “ vin de lichior” , vinurile fortifiate, au cel putin 17,5 % continut de alcool. Fara a face confuzia intre un vin fortifiat si alte bauturi spritoase, trebuie retinut ca vinului fortifiat i se adauga alcool, nu este un produs obtinut in urma distilarii granelor sau diferitelor fructe . Bineinteles ca mai sunt multe denumiri de vinuri fortifiate insa cele de mai sus sunt dintre cele mai cunoscute .( va urma )

Un comentariu: