In aceasta parte imi propun sa aduc putina lumina asupra informatiilor pe care le putem gasi pe etichetele stilelor de vin . Poate multi dintre voi, au stat in fata unui raft de vin si s-au gandit la literele insirate pe eticheta sau contraeticheta unei sticle, fara a gasi pe cineva care sa le poata oferi ajutor. Mi s-a intamplat si mie sa gasesc colegi care lucreaza de ceva vreme in raion , si care sa nu cunoasca nici macar abrevierile cele mai uzuale de pe etichetele unor sticle . Pentru un cumparator ocazional, nu e o rusine, dar pentru unul care pretinde ca lucreaza cu bauturi ar trebui sa fie .
Despre cat de importanta este prezenta unui cunoscator de vinuri intr-un restaurant
care se crede mai de lux , nu imi permit sa vorbesc , fiindca in zona , doar la Ceapa Rosie , cunosc pe cineva in masura sa vorbeasca zile intregi despre vinuri . Eh Eduard Jacab , fratele administratorului de la Ceapa, este sommelier cu acte in regula si sa stai langa el atunci cand vorbeste despre vinuri e o adevarata placere ...
Asta nu inseamna ca in alte locatii in care se poate bea vin , nu exista persoane cunoscatoare, eu insa doar atat cunosc...
E normal ca in cazul in care ne hotaram sa cumparam un vin , sa cumparam pana la urma un vin si nu altceva si cand spun asta ma refer la celelate articole care umplu rafturile de vinuri avand pretentia ca se numesc la fel .Din fericire , in acest domeniu , legislatia romana precum si cea europeana a venit cu sanctiuni dure la adresa falsificatorilor de vin , iar acest lucru s-a putut vedea in ultimii ani , in retragerile masive ale falsurilor din comertul modern. Nu acelasi lucru se poate spune cu ce se intampla inca in piete , acolo unde o parte din vinurile vrac sunt tot contrafacute, lucru care sporeste si mai mult scepticismul unui potential cumaparator in privinta achizitionarii unui vin cu adevarat vin . Daca omul s-a fript o data, si dupa cateva pahare de vin a avut cele mai neplacute reactii , cum sa isi mai doreasca sa repete exercitiul ...
Iata asadar cateva caracteristici care va pot usura viata , atunci cand cumparati un vin .
Inca din 2005, un an nu tocmai bun pentru productia autohtona de vin , producatorii romani au facut un efort financiar urias pentru adaptarea la normele europene privitoare la protejarea zonelor de origine controlata . In acest sens , Romania a investit in jur de 12 mild lei, in achizitionarea de holograme imposibil de reprodus , care la vremea respectiva au fost solicitate de 148 de producatori autohtoni in vederea producerii si a comercializarii vinurilor si a altor produse vitivinicole .Astfel , ONDOV ( Oficiul National al Denumirilor de Origine pentru Vinuri si produse Vitivinicole) s-a asigurat ca numarul falsurilor se va reduce semnificativ , lucru care de altfel s-a si intamplat in anii imediat urmatori , dar si ca va putea controla mult mai bine din punct de vedere cantitativ si calitativ comercializarea DOC- urilor in tara noastra. Hologramele , reprezinta asigurarea producatorului ca vinul respectiv a fost urmarit in toate fazele incepand de la vie si pana la produsul finit de catre un specialist in domeniu . Cand spun produs finit , ma refer si la produsul care a fost testat inainte de punerea in vanzare ...
Dar ce este un 'DOC' ? Un vin care are holograma cu insemnele Romaniei, ale ONDOV si specificatia DOC, este un vin care provine dintr-o zona cu Denumire de Origine Controlata , asa cum am spus si ceva mai sus, o zona in care valoarea vinului este adusa la nivel de arta, pornind de la faptul ca strugurii din care se face vinul provin cu siguranta numai din zona respectiva , ca metodele de productie , imbuteliere si valorificare sunt atent urmarite, iar tratementele aplicate sunt bine precizate pentru consumatori .Seriile alocate de ONDOV fiecarui producator sunt indosariate in registrele oficiului , care oricand poate verifica in teren autenticitatea oricarei imbutelieri . Seria unei holograme este compusa dintr- o litera si sapte cifre .Holograma mai poate contine si alte informatii in afara de cele mentionate, informatii care nu fac altceva decat sa mareasca increderea consumatorului in autenticitatea sticlei.
Pe eticheta sau contraeticheta unei sticle de vin mai putem gasi si urmatoarele insemne care dupa ''DOC'' fac referire la perioada in care bobul de strugure a fost cules si avem : cea mai cunoscuta metoda in tara noastra este Culegerea la Maturitate Deplina ( CMD) ; apoi (C.T ) cand bobul a fost Cules Tarziu si (C.I.B) cand strugurele a fost Cules la Innobilarea Bobului, o metoda ne prea practicata in tara noastra in special datorita riscului de a pierde o intreaga recolta...
Bineinteles ca pe eticheta , mai regasim si informatii legate de continutul de zahar ( asa cum am vorbit in partea a II a) dar si despre continutul de sulfiti . Referitor la acestia , legislatia europeana a impus ca pe etichetele vinurilor care contin mai mult de 10 mg de SO2 (dioxid de sulf) sa existe specificatia ''contine sulfiti''. Care e treaba cu sulfitii ? Rolul sulfitilor in compozitia vinului este acela de conservant , de antioxidant sulfitii avand si proprietati antiseptice ( adica nu permit dezvoltarea microorganismelor care ar putea transforma vinul in otet). De asemenea sulfitii sunt aceia care stabilizeaza vinul atunci cand acesta este expus la variatii de temperatura . Fara sulfiti adaugati, doar vinul rosu sec ,ar putea rezista la socuri de temperatura , dar asta in conditiile in care bobul recoltat a fost unul de calitate. Vinurile ,inca din perioada de fermentatie elimina o cantitate de pana la 10 mg / litru de dioxid de sulf dar aceasta cantitate, cum spuneam doar pentru vinurile rosii seci , este suficienta. Cu aceasta sper sa ii lamuresc pe cei care atunci cand vad pe eticheta unui vin '' contine sulfiti '' o spun asa ca pentru sine, dar 100 % convinsi : '' eh , e contrafacut si asta ...'' . Deloc adevarat. Altele sunt metodele prin care un vin poate fi contrafacut si anume prin adaugarea de zaharuri , de enzime si drojdii chimice, etc .
Revenind la informatiile de pe eticheta, mai puteti gasi cate o scurta istorioara a locatiei din care s-au cules strugurii, eventual cateva recomandari de servire referitoare la temperatura si alaturi de mancarurile pentru care sunt potrivite vinurile propriu zise.
Sunt inca multe de spus despre vinuri pornind de la strugure si pana in cupa sommelierului care degusta vinul si il recomanda , dar poate prea putin dintre noi vom avea sansa de a gusta vinuri bune in acest fel. Pana atunci insa, exista nenumarate ocazii la care va recomand un pahar de vin , in locul unuia de bere sau al unei bauturi cu cine stie catev grade...
Sa ne auzim cu bine ...
(va urma , dar nu chiar curand)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu