Despre mine

sâmbătă, 13 august 2011

Ce mai cumparam azi ? Despre vinuri ...( part II )


      Spuneam  in prima parte ca vinul poate fi de trei feluri din punct de vedere al coloristicii  si anume alb , roze si rosu . Fara a crea vreo confuzie , vinul roze nu se obtine din struguri roze…

Strugurii, sunt si ei de trei feluri dupa acelasi criteriu al coloristicii bobului : Struguri albi , struguri rosii cu must alb si struguri rosii cu must rosu . Iata cateva exemple de vinuri ce se pot obtine din diferite tipuri de struguri :
       -din strugurii albi se pot obtine vinuri albe gen Riesling Italian , Pinot Grigio, Chardonnay, Gewurtztraminer, Muscat, Aligote, Riesling de Rin ;
       -din strugurii rosii cu must alb se pot obtine atat vinuri albe , roze cat si rosii : Cabernet Sauvignon , Pinot Noir , Shiraz , Merlot , Babeasca ;
        -din strugurii rosii cu must rosu se pot obtine doar vinuri rosii exemplu soiurile tinctoriale Alicante Bouche ;

        Daca este sa vorbim despre eforturile nutritionistilor din toate timpurile de a reduce consumul de zahar din alimentatia noastra , urmatoarea clasificare este de departe cea mai importanta ; Este vorba bineinteles de impartirea vinurilor in functie de continutul de zahar in litrul de vin  .
        Sub acest aspect, vinul poate fi sec , demi-sec demi-dulce si dulce . Gradul de participare al zaharurilor creste proportional de la sec la dulce astfel : pentru un vin sec putem vorbi de pana la 2 gr de zahar / litru in Franta sau pana la 4 gr zahar / litru in unele tari ( depinde de cultura locala) In Franta spre ex notiunea de ''sec'' este subinteleasa , nefiind necesara mentionarea acesteia pe eticheta produsului ( puteti incerca pe vinurile de Bordeaux si veti observa lipsa mentionarii) Bineinteles , vorbim de Franta , o piata educata in consumul de vin (chiar daca acesta prezinta o scadere dramatica in ultimii 20 de ani ), o tara care produce singura 20 % din piata mondiala de vinuri (19.93 % in 2001)
Vinurile demiseci , pot avea intre 4 si 12 gr zahar/ litru , cele demidulci, intre 12 si 50 gr zahar/ litru iar vinurile dulci peste 50 gr zahar pe litru .  Vorbind de gusturi locale, rusii sunt mari consumatori de vinuri dulci, noi am fost si suntem printre furnizorii importanti de vinuri in fosta URSS ,motiv pentru care si tara noastra a fost si este de asemenea producatoare si consumatoare de vinuri cu preponderenta dulci sau spre dulci . In ultimii ani, tara noastra a castigat procente bune in fata vecinilor de peste Prut, in ce priveste preferintele fostelor state sovietice, dar totodata vinurile Moldovenesti au castigat o cota destul de importanta din piata vinurilor noastre.Cum s-a intamplat asta ? Producatorii moldoveni ,au reusit sa gaseasca zala lipsa din lantul care leaga consumatorii romani. Au introdus in piata noastra vinuri pe care de altfel au stiut sa si le faca cunoscute in toata Europa( va recomand Negru de Purcari, un vin ce nu a lipsit de pe masa reginei Angliei aproape treizeci de ani si care costa pana in 15 ron sticla  ).Luat in comparatie cu unele vinuri mai de ''top'' autohtone si care costa in jur de 17 lei sticla , Negru de Purcari poate fi unul dintre vinurile care se va vinde foarte bine cat de curand . Personal , imi place Beciul Domnesc sec, dar pentru cine vrea sa guste un vin rosu  dulce care merge, incercati Black Doktor de la Bostavan ...
        Revenim la continutul de zahar , dar de data aceasta ofer cateva detalii legate de vinurile spumante. Datorita regimului lor mai special specificatiile acestor vinuri d.p.d.v al concentratiei de zahar difera dupa cum urmeaza : extrabrut , brut , sec, demisec, dulce. De unde provine diferenta ? Dupa ce al doilea proces de fermentatie a incetat , la aprox un an si jumatate de pastrare in pivnite , sticlele sunt desfacute pentru eliminarea excesului de drojdii , care este inlocuit cu un anume ''lichid de expeditie'' sau ''de dozaj'' . Acesta este de fapt un sirop din trestie de zahar si vin vechi care in functie de concentratia sa, transforma spumantul in categoriile mentionate mai sus . Astfel , spumantul extrabrut nu contine zahar deloc sau aproape deloc, cel brut contine intre 12 - 20 gr / litru ,sec 17-35 gr/ lt , demi sec 35- 50 gr si cel dulce , peste 50 gr zahar / litru .
Desigur ca ati remarcat , atunci cand ati participat la diferite evenimente festive, faptul ca inca de la intrare sunteti intampinati cu un pahar de vin spumant sau spumos ( o sa ii spun sampanie de dragul unor colegi care mereu cand ii atentionez asupra subiectului , ma roaga sa “ o las asa “) . Ei bine, pe langa efectul festiv de intampinare al oaspetilor la eveniment, sampania respectiva, mai ales atunci cand vorbim de o sampanie seaca , bruta si mai ales extrabruta, are un rol extrem de important in deschiderea papilelor gustative , in a permite celulelor senzoriale din limba sa participle intru-totul la savurarea alimentului . Unul din rolurile sampaniei recunoscute de medici , este si acela de a ajuta la digestie , insa numai in cazurile in care sampania este consumata cu moderatie .

“Nu pot trai fara sampanie : in caz de victorie , o merit, in caz de infrangere, am nevoie “ Napoleon Bonaparte
               (va urma )


Un comentariu:

  1. Cred ca Negru de Purcari e ceva mai scump, cu 15-20 de lei in plus la pretul afisat de tine.
    Doctorul cel negru de la Bostovan (imbuteliat undeva prin Prahova) e un vin dulce "artificial"; as vrea sa cred ca a fost adaugat must concentrat si brandy ... si nu indulcitori. Cele dulci naturale sunt scumpe si mai greu de gasit (au astia de la Cricova un vin inghetat, undeva la 90 - 100 de lei).
    In rest spor la scris, despre vinuri ... sunt 1001 motive de a povesti. :)

    RăspundețiȘtergere